Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Var ligger Grönland frågar Erik Idhult - del 1?

Hörnefors historia

Startsida

Var ligger Grönland frågar Erik Idhult - del 1?

Det kom ett mail till Redaktionen från en av Becken-Webbens trogna läsare och tillika distansskribenter – Erik Idhult. Erik har ett speciellt intresse för post, till den grad att han mer eller mindre har en egen sida på Becken-Webben om "Posten i Hörnefors". Så här skrev Erik 2015-03-31:

Hej Lena!
Eftersom jag har lärt mig att sakkunskapen är väl förankrad i den Beckska-myllan känner jag mig manad med ett upprop:  Var låg Hörnefors ungdomsförenings lokal. Vykortet säger:  "Grönland, i dag söndag, tack skall du ha för kortet lilla kranskullskan (?). Många hälsningar 
Lambert." Skickar kortet med dess båda sidor avbildade.

Hälsningar och tack, Erik i Umeå

Jaha, Erik Idhult kallar Redaktör Lindholm för ”sin lilla kranskulla”, konstaterar skribenten. Detta måste redas ut! Efter att ha tittat på det vykort som Erik bifogat så förstår man sammanhanget bättre. Kranskullan är över 100 år gammal, och så gammal är inte Lena.

Grönland vykort 1908

Bild 1 Här beskådar vi Hörnefors Ungdomsförening för över 100 år sedan. Det handskrivna säger: "Grönland, idag söndag, tack skall du ha för kortet lilla kranskulla" (som Erik tolkat handstilen). Kranskullan heter fröken Hanna Kvarnström (se bild 2), och möjligen kan man utläsa "lilla kranskullan" som "lilla kvarnströmskan". Men det låter ju trevligare med den förra.

Kranskullan bodde i Stockholm medan Lambert verkar har bott i Hörnefors. Kan det vara så att de tu träffades på/i Grönland? Avser detta Hörnefors Ungdomsförenings fina ”klubblokal” som vykortet visar (se bild 1 - högra delen). Eller, var Grönland en av många arbetarbostäder som fick olika ironiska smeknamn.

I bild 1 inses att farstukvisten inte är densamma i de två bilderna. Således är det frågan om två byggnader, och då vet vi ju inte vilket som är Grönland, om ens någon av dem. Det frikostiga med en egen "klubblokal" känns ju allt mer tveksamt, det var nog trångboddhet överlag. Allt detta skulle säkert Hörneås egen Sherlock Holmes kunna lösa lätt som en plätt. Han var ju dessutom samtida med då bilderna fotades - vilket i sig är ett problem då han inte finns idag. I avsaknad av Sherlock Holmes får Becken-Webbens läsare fylla denna detektivfunktion.

Vykortet är adresserat år 1908. Då befinner vi oss i den riktigt tidiga sulfitepoken i Hörnefors historia. Grönland, om det nu avser en arbetarbostad så torde den vara just nybyggd och i god kondition. Annars har man hört historier om dessa bostäder längre fram i tiden då de inte var så moderna längre. År 1908 hade fabriken nyss startat under ledning av industribyggaren Frans Kempe. Om Frans och Hörnefors Sulfitfabrik kan man läsa på annat håll inom Becken-Webben.

Baksidan på Grönland

Bild 2. Baksidan på Grönland ses här, med ett frimärke och stämpel från "Hörneå 1908". Dessutom är detta en så kallad "Platina-förstoring", från Ateljér Amedé i Holmsund, en riktig kändis i sammanhanget.

Erik skickar således ut frågan – var låg Grönland. Dagens kända Grönland ligger ju långt västerut över havet. Kanske låg Grönland någonstans på ”Ågern”(?), en plats vi skrivit om tidigare.

Gunnar Engström, 2015-04-02

Besökare